fredag 28. november 2008

Memetikk

spørsmål: hva er et meme?
svar: memer er noe som ble funnet opp sist torsdag. det finnes OVER 9000 forskjellige memer. Alle dine memer er tilhører meg!

eller ikke.

Memer er motparten til gener. Der et gen er betegnelsen på informasjon som finnes i arvemateriale, og som bioligisk videreføres til neste generasjon. Et meme er kort sagt all den informasjonen som kopieres som ikke er bioligisk bestemt av arvematerialet vårt, og den videreføres ikke biologisk, men sosialt.

eksempler på memer er: forskjellige religioner, forskjellige språk, forskjellig teknologi, forskjellige skrifttyper etc. jeg har ikke noe gen som koder for at jeg kan snakke norsk, men det er i høyeste grad nedarvet informasjon.

men hvorfor er dette relevant? jo det er relevant fordi disse memene i likehet med gener opplever evolusjon.

Det vil si at de memene som er best tilpasset sin tid og sin situasjon er de som vil overleve i fremtiden, jo større variasjon det er, jo større sjangsen er det for at et enkelt meme er best tilpasset sin situasjon.

Tenk på det, hvor mange forskjellige religioner eksisterte for 2000 år siden?
Svar: veldig mange

Hvor mange av de religionene eksisterer fremdeles?
Svar: veldig få. Hinduismen og Buddhismen finnes fortsatt, og den abrahamske religionen er i dag dominerende, selv om den er delt opp i mange rettninger. dette er bare tre. det er en veldig liten andel av alle de som fantes.

Hvorfor er det akkuratt disse religionene som har overlevd?
svar: de var best tilpasset sine situasjoner. et banalt eksempel er at ingen av de dominerende religionene mener at selvmord er en god ting, dette gir mening ettersom en religion som er basert på at medlemmene skulle begå selvmord ganske fort ville gå tom for medlemmer. De religionene som snakker om at alle er likeverdige vil sansynligvis få flere tilhengere enn de som sier at alle som ikke er venstrehendte kan gå og henge seg. De religionene som knytter seg opp til politisk makt vil være fordelaktig for folk å være medlem av, ettersom det kan gi makt. etc.

de samme spørsmålene kan gjøres om alle typer memer; språk, teknologier, alfabeter, kulturer og så videre. Og svarene vil alltid bli de samme, det er bare en veldig liten del av all den variasjonen som fantes som ble videreført, og det skylles nesten alltid at netopp den delen var best tilpasset sin situasjon.

Et interessant spørsmål er om det samme vil skje med all den informasjonen som lages i vår tid? Internett og digital lagring gjør at selv "dårlig tilpassede" memer kan overleve lenge, men det kan hende at de ikke vil bli brukt i noen særlig grad.

Hvis et bestemt meme overlever lenge nok og blir populært nok, så kan det hende at genene våre vil bli formet av det, det kan hende at en gang i fremtiden så vil et bestemt språk være disponert av genene våre, men det ligger i så tilfelle veldig langt inn i fremtiden. Genevolusjon tar lang tid, mye lengre enn memeevolusjon.

jeg synes memetikk er facinerende

Ingen kommentarer: