søndag 25. oktober 2009

2012 og dommedag.

Mayaene var et folkeslag som bebodde deler av dagens Mexico og mellom-Amerika i perioden fra omkring 250-840 vår tid. De er kjent for å ha skapt et komplekst skriftsystem, et sett med blodige religiøse ritualer og først og fremst en kompleks kalender.

Denne kalenderen var så avansert at bestemte tidspunkter i den kan direkte oversettes til vår egen modifiserte gregorianske kalender, det er veldig imponerende.

Mayaene hadde ett syklisk syn på verden. De mente at verden hadde blitt skapt tre ganger tidligere, men at de tre tidligere verdene alle hadde vært misslykket og hadde gått under. Den forige verdenen hadde eksistert i tretten ganger 144 000 dager (en B'ak'tun) før gudene ødela den og lagde den verdenen vi lever i.

Ifølge mayakalenderen ble vår verden skapt den 11. August 3114 f.v.t. (iflg. gregoriansk kalender) hvordan de kom til den konklusjonen vet jeg ikke. Tretten B'ak'tun tilsvarer omtrent 5125 og et kvart år. således kan man regne seg frem til at hvis denne verdenen skal vare like lenge som den forrige gjorde og at verden startet i 3114 f.v.t. så skal verden slutte den 20 desember 2012. Det har blitt en koselig tradisjon i populærkulturen har blitt å se frem til akuratt denne datoen og vente seg ett eller annet.

dette er totalt svada!

For det første, så mente ikke mayaene selv at det ville være noe spesielt med ingangen til den 14. B'ak'tun untatt som en flott anledning til å ha en stor fest (det var det ved utgangen til enhver B'ak'tun). De refererer til og med flere ganger i de skriftene vi har etter dem til bestemte datoer etter 2012.

For det andre: hvorfor skal vi bry oss om mayaene og deres religion? Jeg har aldri i mitt liv støtt på noen som vil påstå at det finnes et snev av sannhet i mayareligionen (og det er jeg glad for, den var blodig som fy) så hvorfor skal plutselig folk krangle om en bit av den religionen?

For det tredje: Er det ingen som husker alt preiket om hvordan år 2000 var dommedag? sist jeg skjekket så skjedde det ikke, og det skjedde ikke heller i 2007 eller 1996 eller noen annen gang. Det er et mønster her.

Personlig så ser jeg frem til 20.12.2012. Fordi etter det er det ikke så mange dommedagsprofetier igjen og iallefall ingen som er så kjente. Så etter det er vi forhåpentligvis for det meste kvitt dem.

Ingen kommentarer: