søndag 21. desember 2008

Tilhørighet

En vanlig problemstilling er: hvem kan regnes som Norsk?

det formelle svaret er selvfølgelig at de som er registrert som norske statsborgere er de som er norske, men det blir en altfor trang definisjon synes jeg.

Min mening er at man er norsk hvis man definerer seg som norsk. Det vil si at man kan stå forran speilet og helt ærlig si til seg selv "jeg er norsk." Det jeg liker med den definisjonen er at den ungår uvesentligheter samtidig som den faktisk stiller veldig høye krav.

Norsk kultur er delvis summen av alle de som er Norske. Og følgelig må den nødvendigvis forrandre seg hvis de som utgjør den forandrer seg, samtidig forandrer også kulturen de som er Norske, noe som fører til at virkelig store forandringer av kulturen tar tid. Men den norske kulturen kommer til å eksistere så lenge det eksisterer nordmenn, om enn ikke på samme måte. og det kommer til å eksistere nordmenn så lenge det finnes noen som definerer seg som norske.

Tilhørighet til et land handler ikke om genetikk. Ett av de fineste eksemplene på det jeg vet om er Ungarn. Det lokale navnet på Ungarn er Magyarország. Det betyr direkte oversatt "landet til Magyarene." Magyarene er det folkeslaget som grunnla de delene av Ungarn som stadig er bebodd.

Det interessante er at det i dag nesten ikke bor noen Magyarer i Ungarn. De aller fleste av de som bor i Ungarn i dag stammer fra inflyttere fra Tyskland, Polen og andre nabostater. De magyarene som fortsatt finnes bor hovedsaklig i Romania.

Betyr det at de som bor i Ungarn ikke er ungarere? Nei. de er ungarere fordi de ser på seg selv som ungarere

Det landet i verden som er flinkest til å gå med på den typen tankegang er de Forente Stater. Der er praktisk talt alle innflyttere, og det er en del av folkesjela at "jaja, du spiser kanskje ikke akkuratt samme mat som jeg, og du har kanskje andre helligdager enn jeg, men du er da en amerikaner lell." Og det er noe av det beste med det landet.

3 kommentarer:

Kjetil sa...

Men tilhørighet er ikke bare noe som den enkelte kan bestemme selv. Individet må aksepteres av gruppen han/hun ønsker å definere seg som en del av. En somalier kan definere seg som norsk til han blir grønn, men det betyr ikke at han aksepteres av den kulturelle gruppen "norsk" for det.

Torkild sa...

Ja, men poenget mitt er at jeg skulle ønske at det som skulle til for å bli akseptert av gruppen var nettop at man identifiserte seg som en del av den

Unknown sa...

dette med tlhørighet er hel klart en affektiv del av menneskelivet. det er det du føler deg som med din barndom, er egentlig i tvil om den kan geografisk forklares. Men slik er det i verden i dag, men selve globaliserings tanken tror jeg ikke er noe det er noe hold i. mennesket må føle som en del av en mindre gruppe for å føle tilhørighet, og ikke minst føle at de jeg definerer meg som en del av er lik meg.